Waarom zijn de spaarrentes zo laag?

De rente op spaarrekeningen is al een aantal jaar amper met een vergrootglas waar te nemen. Dat de rentes dalen, is op zich niets nieuws. Die daling vindt – weliswaar met soms kleine oplevingen – namelijk al tientallen jaren plaats. Nog nooit stond de spaarrente echter zo laag als nu: sommige banken hanteren zelfs al een negatieve rente voor vermogende klanten. Maar waarom zijn de spaarrentes zo laag? En moeten we binnenkort gaan betalen om te sparen?

De economie profiteert van de lage spaarrente

Dat we tegenwoordig nauwelijks nog rente ontvangen, is voornamelijk te danken aan De Europese Centrale Bank (ECB). Dat doen ze natuurlijk niet om ons te kwellen, maar juist omdat ze denken dat dit ons uiteindelijk ten goede komt. Als wij lenen doen we dat bij een particuliere bank, maar die banken zelf lenen ook geld. Dat doen ze bij de ECB en de ECB beslist dus hoeveel rente die banken over dat geleende geld betalen. Is de rente van de ECB laag? Dan gaan banken meer lenen.

Die banken lenen dat geld weer uit aan bedrijven of particulieren tegen lage rentes. Kunnen die bedrijven of particulieren meer lenen? Dan kunnen ze ook meer investeren. En da’s gunstig voor onze economie. Meer investeringen betekent namelijk meer uitgaven, meer werk, meer loon, meer uitgaven, meer werk, meer… U begrijpt het. Tegelijkertijd zorgen de lage rentes ervoor dat we eerder geneigd zijn ons geld uit te geven in plaats van het op te potten. U leest het goed: de ECB heeft liever dat u uw geld uitgeeft aan een nieuwe televisie dan dat u het opzij zet – al juichen ze een financiële buffer natuurlijk wel toe. Dat wij als individu zo weinig rente ontvangen is dus jammer, maar komt de economie wel ten goede.

Geen negatieve rente voor consumenten: wel voor banken

Het is niet waarschijnlijk dat ook ‘de gewone’ consument straks betaalt om te sparen. Voert een bank zo’n negatieve rente in, dan is de kans namelijk groot dat klanten hun geld direct van hun rekening halen en het thuis onder hun matras stoppen. De banken zelf ontvangen overigens al wél een negatieve spaarrente. Zij stallen een deel van hun geld bij de ECB en betalen voor dit stallen een vast percentage. Ook hierdoor kunnen banken u geen hoog spaarrentepercentage bieden.

Gaat de rente straks weer omhoog?

Dat lijkt – gezien de recente ontwikkelingen – niet reëel. De renteverlaging is, zeker na de economische crisis in 2009, een bewuste strategie geweest van de ECB om de economie weer te stimuleren. De verwachting is dat de Europese economie door de uitbraak van het coronacrisis een zware klap te verwerken krijgt en dat maatregelen om de economie te stimuleren blijvend zijn. De kans lijkt daarom klein dat de spaarrentes straks weer omhoog gaan.

Wat zijn de alternatieven voor sparen?

U kunt uw geld natuurlijk uitgeven. Aan uzelf, of aan anderen. We kunnen ons voorstellen dat u zelf blij wordt van een nieuwe televisie een aanbouw aan uw huis of een gift aan familie. Bovendien bewijst u de economie daar ook nog eens een dienst mee. Wilt u meer rendement op uw spaargeld dan zijn opties als het treffen van energiebesparende voorzieningen een optie. Heeft u een flink aantal jaren de tijd, geen behoefte om uw al uw spaargeld uit te geven én baalt u flink van de lage spaarrentes? Dan kan beleggen misschien een optie zijn om meer vermogen op te bouwen. Wilt u hier meer over weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Niets missen?

Wilt u voortdurend op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Geef u dan op voor onze nieuwsbrief! U ontvangt maandelijks kosteloos onze nieuwsbrief in uw mailbox met ontwikkelingen en tips op het gebied van hypotheken, verzekeringen, belastingen, bespaartrucs, woningmarkt, enzovoorts.

Comments are closed.
Open chat
1
Scan de code
Bedankt voor uw bezoek! Waar kunnen we u mee van dienst zijn?