Pensioen opbouwen als ZZP’er

Nederland telt in 2020 meer dan 1,25 miljoen ZZP’ers. Een record. Want nog nooit eerder namen zoveel Nederlanders het heft in eigen handen. Best iets om trots op te zijn, die ondernemende inborst. De ZZP’er regelt alles zelf: zijn eigen opdrachten, zijn eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering en zijn eigen pensioen. Al dat gaat laatste nogal eens mis. Zo’n 250.000 ZZP’ers bouwen namelijk geen pensioen op. En die groep loopt daardoor het risico om later sterk in inkomen terug te vallen.. Hoog tijd dus om hier bij stil te staan en te kijken hoe je een pensioen kunt opbouwen als ZZP’er.

Hoe bouwen we in Nederland pensioen op?

In Nederland zijn er drie manieren om pensioen op te bouwen. Allereerst heeft iedere Nederlander recht op AOW, een pensioen dat door de overheid wordt verstrekt. Hiernaast bouwt een groot deel Nederlanders pensioen op via een pensioenregeling bij de werkgever. De derde manier is een vrijwillige, individuele pensioenvoorziening. Hiermee kunnen werknemers zonder (toereikende) pensioenregeling of ZZP’ers zelf (extra) pensioen opbouwen.

Pensioen opbouwen als ZZP’er

Wie geen pensioen via een werkgever of een aanvullende pensioenrekening regelt, is aangewezen op het AOW. Momenteel is de hoogte van dat AOW €1187,43 voor alleenstaanden en €812,71 voor samenwonenden of getrouwde mensen. Ter vergelijking: dat komt neer op respectievelijk 70% en 50% van het minimumloon.

Da’s niet heel veel, inderdaad. Zeker niet als je je bedenkt dat de gemiddelde ZZP’er op jaarbasis €38.000,- verdient. Dat is – inderdaad – op maandbasis bijna drie keer zoveel als het AOW voor alleenstaanden. Wie geen pensioen opbouwt als ZZP’er, kan na de pensioenleeftijd dus flink in de knel raken. Dat beamen ook de huidige pensionerende ZZP’ers. Volgens het Nibud vindt ruim 40 procent van hen het lastig om na het pensioen rond te komen.

Nederland wordt ondernemender én grijzer

Grote kans overigens dat dat AOW in de toekomst minder wordt. Momenteel kennen we in Nederland namelijk zo’n 3.2 miljoen 65-plussers, maar dat aantal is over 20 jaar 50 % hoger: Nederland kent tegen die tijd 4,8 miljoen 65-plussers. Een hoop meer pensionado’s, dus. Nederland wordt niet alleen ondernemender, maar ook grijzer.

Da’s fijn. Het betekent namelijk dat we iets goed doen. Maar die vergrijzig kan zomaar serieuze consequenties hebben voor ons pensioen. Momenteel betalen we met z’n allen netjes belasting voor onze AOW. Maar als er straks steeds meer ouderen – en dus relatief minder werkenden – zijn, komt er minder belasting binnen. Dat kan twee dingen betekenen: of meer belasting betalen, of minder pensioen ontvangen. Geen mooie toekomstmuziek voor de ZZP’er dus.

Zelf pensioen opbouwen is een fluitje van een cent

De ZZP’er is wat betreft het pensioen dus helemaal op zichzelf aangewezen. Gelukkig helpt de Belastingdienst een handje mee. De inleg op een pensioenrekening is namelijk aftrekbaar van het belastbaar inkomen én vrijgesteld van vermogensbelasting. Denkt u dus nu even aan uw pensioen, dan kunt u later rustig aan doen. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Niets missen?

Wilt u voortdurend op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Geef u dan op voor onze nieuwsbrief! U ontvangt maandelijks kosteloos onze nieuwsbrief in uw mailbox met ontwikkelingen en tips op het gebied van hypotheken, verzekeringen, belastingen, bespaartrucs, woningmarkt, enzovoorts.

Comments are closed.
Open chat
1
Scan de code
Bedankt voor uw bezoek! Waar kunnen we u mee van dienst zijn?