Woningmarkt kent goed eerste kwartaal van 2020

De koopwoning- en hypothekenmarkt kent een goed begin van 2020. In het eerste kwartaal ligt het aantal verkochte woningen op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar. Op de hypothekenmarkt worden records gevestigd met het aantal aanvragen en nieuwe hypotheken.

Coronacrisis

Tegelijkertijd mag het duidelijk zijn,dat de koopwoningmarkt gedurende het jaar 2020 beïnvloed zal worden door de coronacrisis. Hoe groot het effect zal zijn, moet echter nog blijken. In de eerstkomende maanden zullen deze effecten naar verwachting nog beperkt zijn.

Stijging koopprijs

Het eerste kwartaal van 2020 laat namelijk niet alleen een vergelijkbaar niveau aan door NVM-makelaars verkochte woningen zien, maar ook bijna 9% meer door het Kadaster geregistreerde transacties. Qua absolute aantallen komt dit in het eerste kwartaal van 2020 neer op ruim 32.800 verkochte woningen geregistreerd door het NVM en door het Kadaster zijn er hetzelfde kwartaal bijna 51.600 transacties geregistreerd. De koopprijzen stijgen landelijk gezien verder met 9,6% op jaarbasis, waarbij de mediane koopprijs van de NVM in het eerste kwartaal van 2020 uitkomt op € 326.000.

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de negenentwintigste Monitor Koopwoningmarkt over het eerste kwartaal van 2020. Dit rapport is donderdag 14 mei 2020 gepresenteerd door het Expertisecentrum Woningwaarde, onderdeel van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. De Monitor Koopwoningmarkt is het resultaat van een samenwerking tussen BKR, Centraal Bureau voor de Statistiek, De Hypotheekshop, Hypotheken Data Netwerk, Nationale Hypotheek Garantie, Nederlandse Vereniging van Makelaars, Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten, en Vereniging Eigen Huis en wordt gepubliceerd door het Expertisecentrum Woningwaarde van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Niets missen?

Wilt u voortdurend op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Geef u dan op voor onze nieuwsbrief! U ontvangt maandelijks kosteloos onze nieuwsbrief in uw mailbox met ontwikkelingen en tips op het gebied van hypotheken, verzekeringen, belastingen, bespaartrucs, woningmarkt, enzovoorts.

Comments are closed.
Open chat
1
Scan de code
Bedankt voor uw bezoek! Waar kunnen we u mee van dienst zijn?