Hypotheek maandlasten verlagen met Geldhuys

Wie een hypotheek heeft afgesloten betaalt mogelijk een risico-opslag. Dit is een bedrag dat u betaalt bovenop uw basisrente om de hypotheekverstrekker te compenseren voor het risico dat u (een deel van) de lening niet terugbetaalt. Is uw hypotheek bijvoorbeeld relatief hoog ten opzichte van de woningwaarde (bijvoorbeeld 100%), dan betaalt u hier dus extra voor. Maar wist u dat deze risico-opslag mogelijk verlaagd kan worden, ook tijdens de rentevaste periode?

Hoe weet u of u risico-opslag betaalt? Dat is eenvoudig: heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan betaalt u (hoogstwaarschijnlijk) geen risico-opslag. NHG staat immers borg voor de terugbetaling van uw hypotheek wanneer u hier niet toe in staat bent. Hebt u geen hypotheek met NHG, dan is de kans groot dat u wel een risico-opslag en dus een extra bedrag bovenop de basisrente betaalt. In dit geval kunnen wij voor u nagaan of en zo ja hoeveel risico-opslag u betaalt. Vaak wordt dit geen risico-opslag maar renteopslag genoemd.

Risico-opslag aanpassen
Hoeveel risico-opslag u betaalt is afhankelijk van de risicoklasse waarin u bent ingedeeld. Bij een laag risico betaalt u gemiddeld 0,1% of 0,2% extra rente. Bij een hoog risico kan dit percentage oplopen tot 0,5% of zelfs 1% extra rente. Bij het afsluiten van de hypotheek word u ingedeeld in een bepaalde risicoklasse. Is uw huis echter meer waard geworden in de afgelopen jaren, of hebt u flink afgelost op de hypotheek? Dan is het mogelijk dat de risico-opslag aangepast moet worden of zelfs vervalt. Hierdoor kunt u gedurende de looptijd van de hypotheek mogelijk duizenden euro’s besparen.

Kan ik ook geld besparen?
Of u ook geld kunt besparen is van meerdere factoren afhankelijk. Er wordt gekeken naar de woningwaarde, het nog af te lossen bedrag, de hypotheekvorm en de risicoklasse waarin de hypotheek valt. Sommige hypotheekverstrekkers hanteren rond de 11 risicoklassen, anderen slechts 3 of 4. Zodra uw lening in een lagere risicoklasse valt, kan de risico-opslag omlaag. Sommige banken controleren dit zelf en passen het automatisch aan, anderen doen dit alleen wanneer de rentevaste periode afloopt. In veel gevallen loont het daarom om bespaarmogelijkheden te bekijken.

Risico-opslag aanpassen? Let wel even op
Of de risico-opslag aangepast of zelfs geschrapt kan worden is niet zo 1,2,3 te zeggen. Ga na hoe hoog de hypotheek is ten opzichte van de woningwaarde, wat er in de afgelopen jaren veranderd is, of uw hypotheekverstrekker de renteopslag zelf aanpast en of de WOZ-waarde van uw woning gestegen is. Kortom: er zijn veel zaken om uit te zoeken en over na te denken. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Wij kunnen u hierin bijstaan en adviseren zodat u niets over het hoofd ziet! Neem vrijblijvend contact met ons op en wij gaan voor u aan de slag.

Comments are closed.
Open chat
1
Scan de code
Bedankt voor uw bezoek! Waar kunnen we u mee van dienst zijn?